Assistant Director AD Intelligence Bureau IB 28th January 2018 Paper Batch-II Fully Solved Questions

Assistant Director AD Intelligence Bureau IB test conducted by FPSC on 28th January 2018 . The following questions were asked in today paper of AD IB Batch -II in FPSC test. AD IB paper consists of English , Islamic Studies, General Science and Ability , Current Affairs and Basic Arithmetic Questions. Paper was tricky . Solved paper of AD IB Batch 2.

1. Which Information Technology Company is facing a lawsuit for stealing 5 Million UK Users data of Iphone users?
(A) Mozilla Firefox
(B) Google 
(C) Yahoo
(D) None of the above.

2. Honduras is a country situated in _______?
(A) Central America
(B) North America
(C) South America
(D) None of the Above.

3.  Who is the President of Bangladesh? 
(A) Abdul Hamid
(B) Sheikh Hasina
(C) Sheikh Mujib ur Rehaman
(D) Khaleda Zia.

4. Pop Francis visited which country on November 30 , 2017?.
(A) India
(B) Pakistan
(C) Bangladesh
(D) None of the above

5. Who is the Prime Minister of Lebanon?
(A) Rafique Hariri
(B) Saad Hariri
(C) Michel Aoun
(D) None of the above.

6.  Currency of Lebanon is ________?
(A) Lebanese Dollars
(B) Lebanese Pound
(C) Lebanese Rupees
(D) None of the above.

7. How many teams are going to participate in Rugby World Cup 2019?
(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 15.

8. In the result of US drone attack  near border of Kurrum Agency on November 30, 2017 how many casualties occurred?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) None of the above.

9. Hazrat Ali (R.A) was martyred in the __________ Hijrah.
(A) 36
(B) 38
(C) 40
(D) 42

10. Which country is called the “Land of Prophets”?
(A) Saudi Arabia
(B) Iraq
(C) Syria
(D) Palestine

11. There are _________ farz in wuzoo.
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

12. “Saha Satta” are __________ books of Hadith.
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

13. “Muhammad is the messenger of Allah” is stated in Surah
(A) Ya-Seen
(B) Muhammad
(C) Muzzammil
(D) Fath

14. Allah says, “Wives of Prophet Muhammad (PBUH) are mothers of believers” in Surah
(A) Aal-e-Imraan
(B) Yaaseen
(C) Muhammad
(D) Ahzaab

15. The name “Muhammad” has been mentioned _________ times in the Holy Quran.
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

16. Which Surah of Quran has Bismillah twice?.
(A) Aal-e-Imraan
(B) Al-Namal
(C) Yaaseen
(D) Muhammad

17.Holy Prophet Belongs to--------------Family
A) Hashmi
C)Makki D) None of the above.

18. On 11 February 2016 The LIGO Scientific Collaboration announced the detection of
(A) electromagnetic waves
(B) seismic waves
(C) gravitational waves
(D) none of the above.

19. The SI unit of charge is .
(A) Ampere
(B) Coulomb
(C) Ohm .
(D) None fo the above

20. Very High Frequency (VHF) have __________ wavelengths.
(A) shorter
(B) shortest
(C) longer
(D) longest

21. Short-sight defect could be corrected by using __________ lens.
(A) concave
(B) vonvex
(C) diverging
(D) none of these

22. Deficiency of Vitamin-A results in
(A) night blindness
(B) rickets
(C) scurvy
(D) hair fall

23. For a fixed mass of gass at constant temperature, if we decrease volume, the pressure will
(A) also decrease
(B) increase
(C) remains constant
(D) none of these

24. The lifespan of Red Blood Cells is __________ days.
(A) 60
(B) 120
(C) 180
(D) 240

25. The density of water is
(A) 1 g/cm3
(B) 1.5 g/cm3
(C) 2 g/cm3
(D) none of these

26. Radioactivity was discovered by
(A) Kelvin
(B) Thomson
(C) Rutherford
(D) Bacquerel

27. A device which converts chemical energy into electrical energy is called
(A) motor
(B) generator
(C) moving-coil meter
(D) battery

28. The Earth is a
(A) Star
(B) Planet
(C) Asteroid
(D) Meteor

29. The average adult has a blood volume of about __________ liters.
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

30. The most abundant element in the universe is
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Carbon Dioxide
(D) Silicon

31. The most abundant element in the Earth’s crust is
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Carbon Dioxide
(D) Silicon

32. Each day human body breathe in __________ liters of air.
(A) 5,000 to 10,000
(B) 10,000 to 15,000
(C) 15,000 to 20,000
(D) None of these

33. Deficiency of Vitamin-D results in
(A) night blindness
(B) rickets
(C) scurvy
(D) hair fall

34 The SI unit of “pressure” is
(A) pascal
(B) joule
(C) tesla
(D) None of these

35. The most densest substance on the Earth is
(A) Platinum
(B) Copper
(C) Steel
(D) Osmium

36. A camera uses a __________ to form an image.
(A) convex lens
(B) concave lens
(C) condenser lens
(D) none of these

37. Which from the following is NOT a conductor?
(A) Aluminium
(B) Silicon
(C) Graphite
(D) All are conductors

Answers to  Current Affairs MCQs 30th November 2017

38. Neelum Jehlum Hydro Project Capacity?? 969
(A) 919
(B) 948
(C) 969
(D) All are conductors

39. Dia Mir Bhasha Dam is on which River?
(A) Indus
(B) Ravi
(C) Jehulum
(D) None of the above.

40. NAVAL HEAD QUARTER is situated in which city ?
(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Islamabad
(D) None of the above.

41. Babur missile wast tested on which  date? 
(A) 9th January 2017
(B) 18th January 2017
(C) 28th January 2017
(D) None

42. Chinese president make a historical visit to Pakistan on which date? 20th April 2015
(A) 20th April 2015
(B) 27th April 2015
(C) 29th April 2015
(D) None of the Above.

43. Who is the Health minister of Pakistan? 
(A) Ayub Sheikh
(B) Sara Tarard
(D) None of the above

44. With which country Pakistan has  signed a deal to improve the health services during visit of Pakistani Health Minister? 
(A) Iran
(C) Saudi Arabia
(D) None of these

45. Dasu dam situated in which Province of Pakistan? 
(A) Punjab
(B) Khyber Pakhtoonkhawa
(C) Gilgit Baltistan
(D) None of these

46.  Which river does not originate from Kashmir? 
(A) Indus
(B) Ravi
(C) Chenab
(D) None of these

47. District Of Khewra Salt Mines are situated in which district of Punjab?
(B) Lahore
(C) Rawalpindi
(D) Jehlum

48. A man complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in km. 20 paisa, 25 paisa coins question?
1mm paper folded 50 times how much distance?
A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot @ 4 km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is
sum of ages of 3 persons is 80, what was sum of ages 3 years ago?
Hundred cats eat 100 mice in 100 days.. 4 cats will eat 4 mice in?
A car travelling with of its actual speed covers 42 km in 1 hr 40 min 48 sec. Find the actual speed of the car
Tailor cuts 10 rolls, 100 cuts in ..... how many rolls in 24 mins?
book pages numbering has how many digits?

1. B
2. A
3. A
4. C
5. B
6. B
7. D
8. B
9. C
10. D
11. B
12. B
13. _
14. _
15. D
16. B
17. A
18. _
19. B
20. A
21. A
22. A
23. C
24. B
25. A
26. D
27. D
28. B
29. B
30. B
31. A
32. C
33. B
34. A
35. D
36. A
37. D


Leave A Comment